2006 - Αφιέρωμα στην Ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία

14 Μαΐου 2006

Παρουσίαση από τη φιλόλογο Φωτεινή Καΐμάκη


Το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου του 1997, όταν ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ αναφώνησε «Αθήνα», η Ρώμη πικράθηκε όμως στο Νότο, στην καρδιά της Καλαβρίας, έξι χωριά πανηγύρισαν. 1000 ψυχές στις πλαγιές του Ασπρομόντε φώναξαν «μπράβο» για την Ιταλική ήττα που τους έδωσε την ευκαιρία να ξεφύγουν, έστω για λίγο από τη φτώχεια και την απομόνωσή τους.

Ήταν, ίσως το πιο… Ελληνικό «μπράβο» που ακούστηκε ποτέ στην Ιταλική χερσόνησο. Γιατί η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα λειτούργησε σαν βάλσαμο στην άγονη γη της MagnaGrecia, της Μεγάλης Ελλάδας, που δημιούργησαν στην Καλαβρία σχεδόν πριν από τρεις χιλιετίες και που σήμερα, η μακρινοί απόγονοι αυτών των πρώτων Ελλήνων μεταναστών, καταφέρνουν να κρατούν ζωντανή την γκρεκάνικη διάλεκτο και τις παραδόσεις.

Οι Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας συμμετείχαν από την 1η Ολυμπιάδα, το 776 π. Χ. , στους αγώνες και μέχρι το 384 π.Χ. αναδύθηκαν πολλοί Ολυμπιονίκες.

Η αποψινή βραδιά είναι ένα οδοιπορικό στα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.


Η Ομάδα Βιβλίου του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Ελευσίνας έχει την τιμή να φιλοξενεί τη συγγραφέα - ποιήτρια, φιλόλογο κ. Φωτεινή Καϊμάκη καθηγήτρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Από το 1994, ασχολείται με τους Ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας ταξιδεύοντας, ερευνώντας και καταγράφοντας την ιστορία του τόπου αυτού. Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας το βιβλίο - λεύκωμα «Ελληνόφωνη Καλαβρία» και το δίτομο βιβλίο - λεύκωμα που ετοιμάζει τώρα με τίτλο «Απουλία: Η Ελλάδα του Σαλέντο». Έργο ζωής, που σ’ αυτό έχει καταθέσει όλο τον μόχθο, την ψυχή και την αγάπη της.

Ισαβέλλα Οικονομίδου






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου